CROSS Kerékpár

A cross kerékpárt azok számára ajánljuk, akik sportos, sokoldalú, ugyanakkor kényelmes, szinte minden terepre alkalmas kerékpárt keresnek.

Ez a fajta bicikli a túra kerékpár sportosabb változata. Hatalmas előnye, hogy használhatod aszfalton hosszabb túrákra, de az enyhébb, könnyebb tereptől sem kell megriadnod.  Súlya kisebb, mint a trekking biciklié, nincsenek rajta kiegészítők (csomagtartó, sárvédő), de a vázon a kialakítás megvan, ha szükséges felszerelhető bármikor.  Gyors, ugyanakkor a vázgeometriának és az egyenes kormánynak köszönhetően lényegesen kényelmesebb ülőpozíciót tesz lehetővé, mint a teljesítményorientált országúti kerékpár vagy akár a mountain bike kerékpárok.

A cross kerékpár azok számára készül, akik tempósabban szeretnének haladni, mint egy montin vagy trekkingen, de nem vállalják az országúti kerékpárok kormánya és vázkialakítása által meghatározott előredőlt testhelyzetet.

A cross kerékpárt egyenes kormánnyal szerelik, V-fék, vagy modern mechanikus, esetleg hidraulikus tárcsafék-rendszer felel a lassításért. A kerékméret 28” (országúti kerékpár szabvány), amin 32-47 mm széles külsők feszülnek.

Amiben a cross a trekkingtől különbözik, hogy kevésbé gazdagon felszerelt, mert a hatékonyságot, az alacsony gördülési ellenállást és tömeget helyezi előtérbe. A gumi is csak minimális mintázatot kap, azaz szilárd burkolatra és enyhébb terepviszonyokra való. Gyári kiszerelésben nincs rajtuk sárvédő, csomagtartó, kitámasztó vagy világítás. (Mindez a trekkingen alapfelszereltség.) Egyéni igények szerint azonban utólagos vásárlással minden kiegészítővel felszerelhető.

A cross áttételtartománya a monti és túrabringákhoz hasonlóan széles, 3 első lánctányérral szerelt, így használható terepre is. A komfort előtérbe helyezésével a legtöbb cross kerékpáron metalálható a teleszkóp, ez lehet blokkolható mellyel megválasztható a kerékpár dinamikája, komfortossága. A 28”-as kerékméret az országúti kerékpárok szabványmérete, de a cross kerekeken a felni kicsit szélesebb a ballonosabb külső befogadásához.

A cross kerékpáron elfoglalt testhelyzet közepesen sportos, a nagy keréknek és közepesen ballonos külsőknek köszönhetően városban élmény vele közlekedni és viszonylag simább terepen is megállja a helyét.