A kosár üres

HEGYI KERÉKPÁR / MOUNTAIN BIKE / MTB

Ebben a kategóriában a különböző típusú MTB kerékpárok kapnak helyet. Masszív felépítés, széles-ballonos gumiköpenyek, strapabíró alkatrészek jellemzik a hegyikerékpárt, melyek alkalmassá teszik a változatos terepen való használatra.

A MTB (kiírva mountain bike, magyarosan hegyikerékpár) kerékpárkategória igen szerteágazó, megannyi szakágat és stílust ölel fel.

Az MTB kategóriák: Hobbi MTB kerékpár / XC sport MTB kerékpár / Maraton kerékpár / All-Mountain kerékpár / 29-es kerékpár / Enduro kerékpár / Freeride kerékpár / Downhill kerékpár. A XC (cross country), a maraton, az enduro és a DH szakágak (az XCO egyben olimpiai szám), az all-mountain és a freeride egy-egy stílust takar, a hobbi MTB kategória a tereptúrázást és kikapcsolódást különbözteti meg az elhivatott mountain bike sporttól. Továbbá kerékméret alapján (26”, 27,5” és 29”) osztályozhatjuk még a hegyikerékpárokat.

A közös nevező tulajdonképpen az, hogy minden Mountain Bike-ot (MTB) az egyenetlen terepre optimalizálták.
Ezekkel a kerékpárokkal már bemerészkedhetünk az erdő mélyére, nem okoznak nekik gondot a földutak, de a köves, kavicsos, gyökeres nyomvonalak sem. Geometriájuk lehetővé teszi az emelkedők egyszerűbb leküzdését és a lejtős terepeken való biztonságos leereszkedést. Ebben nagy segítséget nyújtanak a robosztusabb kerekek és a ballonosabb, kifejezetten egyenetlen terepre kifejlesztett, nagy bütykös gumik, amik a laza talajon segítenek a fékezésben, irányításban. Ezek a kerékpárok már nagyobb rugóúttal rendelkező, erősebb teleszkópokkal vannak felszerelve, amik nem csupán kényelmet biztosítanak, de az egyenetlen terep miatt fellépő gyors és agresszív kerékmozgást is képesek korrigálni, ezzel segítve, hogy a kerék mindig a talajon maradjon, biztosítva vele a jó tapadást, biztonságos fékezést és kanyarodást. Általánosságban elmondható, hogy minél egyenetlenebb, extrémebb terepviszonyok között szeretnénk használni a kerékpárunkat, annál nagyobb rugóútra van szükségünk. Az összteleszkópos kerékpárok, más néven FULLY-k kerekei elöl és hátul is lengéscsillapítva vannak, ez által segítve a hátsó kereket a biztos tapadásban.

Az új, modern hegyikerékpároknál két féle kerékméret az elterjedt és jelenleg legtöbbször elérhető:
A 27.5"-os más és a 29"-os kerékméret.

29 Colos MTB kerékpár

Ebben a kategóriában különböző felépítésű 29" kerékméretű (más néven 29er) kerékpárok szerepelnek 100-150mm rugóúttal, többféle MTB stílushoz és felhasználáshoz.

A 29” kerékméret gyűjtőkategória, hiszen a 29-es kerékméretű MTB kerékpárok lehetnek full merevek, elöl telósak vagy össztelósak. A ballonosabb külső gumi miatt tűnnek a 29” MTB kerekek nagyobbak, de a felniszabvány ettől még azonos. Technológiai szempontból a nagyobb kerékméret kisebb gördülési ellenállással bír, a kerekek kevésbé mélyednek el a terep egyenetlenségeiben, így ritkábban akasztják meg az akadályok. Ettől érezhetően gyorsabbak, leginkább lefelé menet.

A nagyobb testmagasságú, illetve tömegű bicajosok számára mindenképpen előnyös a 29-esek világa. De nem mindenki számára ideális. Éppen ezért a kerékpáripar feltalált egy köztes megoldást, amely a legtöbb bicajosnak „eladható”. Ez a legújabb MTB kerékszabvány, a 27,5”. más néven 650b, amely sok esetben tényleg a hiányzó láncszem.

Minden HEAD mountain bike-unk bevetésre készen áll, és öt különböző specifikáció közül lehet választani. Fontos megjegyezni, hogy minden kerékpárnak boost standard kerekei vannak, 100 mm of travel és légvillája reteszeléssel.

A HEAD TRENTON karbonváza kiváló minőségű szénszálakból készült, ami segít abban, hogy megfelelően könnyű és merev legyen. Az egyedülálló vázforma és a kiegyensúlyozott geometria kiváló teljesítményt és mászóképességet biztosít.

Az MTB ALLOY vázzal szerelt sorozat három különböző modellből áll:

- X-RUBI

- GRANGER

- TROY

Minden X-RUBI váz 6061-es alumíniumból készül. A vázak dupla vagy háromszoros tömítésűek és hegesztés után hőkezeltek. Ezek az eljárások lehetővé teszik, hogy a vázak a lehető legkönnyebbek és legerősebbek legyenek. A szinte láthatatlan hegesztésnek köszönhetően az X-RUBI V és IV extrán letisztult megjelenést kapott – első ránézésre karbon vázas kerékpároknak tűnnek. A GRANGER és TROY modellek új dizájnnal és továbbfejlesztett belső kábelelvezetéssel rendelkeznek.